31. децембар 2018.

Bezglutenska posna torta sa lešnikom i malinama





    Dragi prijatelji, želim vam srećnu i uspešnu 2019.godinu!


Bezglutenska posna torta sa lešnikom i malinama

Sastojci:
Kora:
250g bezglutenskog brašna

2 kašike kakaa
2 šoljice šećera
5 kašika mlevenih lešnika
2 šoljice kisele vode
1 šoljica ulja
1 kašika meda
1 kašičica praška za pecivo

zapremina šoljice koju sam koristila je 125ml

Fil:
1 litar sojinog ili pirinčanog čokoladnog mleka
3 pudinga od čokolade
1-2 ravne kašičice gustina
250g margarina
200g šećera u prahu

1 pakovanje smrznutih malina
za ukrašavanje listići badema, mleveni ili seckani lešnik...

Priprema:
Pomešati šećer, prosejan kakao i lešnik. Dodati kiselu vodu, med i ulje pa viljuškom izmešati. Zatim dodati brašno i mikserom kratko umutiti da se smesa lepo poveže.
Kalup za torte sa pomičnim ivicama podmazati ili obložiti papirom za pečenje i peći na 200°C u prethodno zagrejanoj rerni oko 25 minuta. Kada se ispečena kora ohladi podeliti je koncem na dva dela.

Skuvati puding pomešan sa gustinom u čokoladnom mleku i ohladiti. Koristiiti mikser prilikom kuvanja pudinga da se ne bi napravile grudvice. Posebno umutiti margarin i prah šećer i pomešati sa pudingom. Dobije se fina, kremasta masa koja je malo ređa nego kada se sprema sa običnim mlekom. Maline odmrznuti i ocediti.

Slagati: kora - fil -maline- fil - kora - fil

Tortu po vrhu posuti listićima badema ili ukrasiti po želji.



4 коментара:

  1. Da li mozete da pojasnite kolike su te soljice? Koja im je zapremina?
    Hvala!

    ОдговориИзбриши
  2. Zapremina šoljice koju sam koristila je 125ml. Ovog puta nisam premerila šoljice u grame :-) Izmeniću u receptu. Pozdrav.

    ОдговориИзбриши