Svim vernicima koji danas slave, želim srećan i blagosloven Božić!
Bezglutenski kardamom kolačići sa heljdinim brašnom i narandžom (posno)
Sastojci:
250g margarina
150g šećera u prahu
1 vanil šećer
100g mlevenog badema
1 puna kašičica mlevenog kardamoma
izrendana korica jedne veće narandže
160g heljdinog brašna
200g bezglutenskog brašna
1 kašičica praška za pecivo
Priprema:
Narezati hladan margarin na listiće i pomešati sa šećerom u prahu. Mesiti dok se margarin ne poveže sa šećerom, zatim dodati mleveni badem, vanil šećer, kardamom i koricu pomorandže i sve sjediniti. Na kraju dodati brašno i prašak za pecivo i zamesiti (testo ne sme da se lepi za ruke, a ako se desi dodati 1-2 kašičice brašna). Prekriti providnom folijom i ostaviti u frižideru 30 minuta.
Veliki pleh od rerne obložiti papirom za pečenje, praviti kuglice, svaku pritisnuti malo dlanom ili kašikom i peći u zagrejanoj rerni na 180°C oko 10 minuta. Kada se potpuno ohlade izvaditi iz pleha i uvaljati u prah šećer.
Ako ne želite posnu varijantu, koristite maslac. Za intenzivniji ukus možete koristiti sitno iseckanu kandiranu pomorandžu (arančini) i dodati još pola kašičice kardamoma. Umesto heljdinog brašna, kolačiće možete napraviti samo sa bezglutenskim brašnom (350g mix B).
Нема коментара:
Постави коментар