10. август 2019.

Bezglutenski čizkejk sa borovnicama i kokosom




Da li zato što je klima uređaj otkazao u sred leta ili zato što sam pre dolaska na letovanje ponavljala da je kafa jedino što ću skuvati, ove godine odmor je zaista opravdao ono što se od istog i očekuje. Odmaranje. Bez bilo kakvih dodatnih aktivnosti. Čak sam i svoje tradicionalno tumaranje po Splitu i okolini izostavila. Nisam mrdnula sa ostrva. Dani provedeni sa prijateljima, kupanje u skrivenim uvalama korčulanskog arhipelaga i večere uz odlično vino i svežu ribu sasvim su bili dovoljni da se regenerišemo i odmorni vratimo na uzavreli asfalt.






Nadali smo se da će klima biti rešena za 2-3 dana pa, bože moj, ništa nam se neće desiti ako jedemo sendviče i salate. Popraviti bilo koji uređaj za dva dana, naročito kada vam je preko potreban, u rangu je čarolije, pa se tako pomirite sa sudbinom i prihvatite život bez, u našem slućaju, klime. Ventilator i stara dobra promaja pomažu baš kao i končane zavese koje smo prskale hladnom vodom i tako uspevale da održavamo svežinu u prostorijama svaki dan, čak i na +35. Čega nema bez njega se mora, pa smo se za nekoliko dana organizovali po pitanju kuvanja i zaista smo sveli na minimum korišćenje rerne. Pored moje svekrve nemoguće je dva dana jesti nešto suvo. Baka je ranoranilac pa nas je često ujutro budio miris domaće supe, brodeta ili šnenokli. Ona je žena starog kova, ručak je obavezan, bez obzira da li su joj tu unuci ili ne. Do podneva je sve spremljeno, kuća sređena, sve namireno... Takve su i moja mama i tetka. Nadam se da ću u njihovim godinama imati takvu energiju. Zahvaljujući debelim zidovima, u kući je zaista bilo vrlo prijatno. Čak sam i kore, koje sam donela zamrznute, iskoristila da napravim portokalo pitu.





Čizkejk sa voćem ovog leta je bio stalno na meniju. Kolač je osvežavajući, brzo se priprema i ne peče se. Nadamo se da će klima uređaj stići iz servisa do zime. Da se bar ogrejemo :-)




Bezglutenski čizkejk sa borovnicama i kokosom

Sastojci:
150g omekšalog putera
200g mlevenog bezglutenskog keksa
50g kokosovog brašna

Fil:
300-400g borovnica ili malina
kesica želatina
300g neslanog krem sira (ella, abc, filadelfija...)
75g prah šećera
200g slatke pavlake
kora i sok od limete ili limuna

Priprema:
Pomešati puter, keks i kokos i smesu utisnuti u kalup za tart ili u kalup sa pomičnim ivicama. Dobro ohladiti da se fino stegne.

Preliti kesicu želatina hladnom vodom i ostaviti da odstoji 5 minuta. Za to vreme pomešati jagode, krem sir, šećer i sok od limete u blenderu. Ocediti višak vode i otopiti želatin u malo kipuće vode (1/2 šoljice). Rastopljen želatin pomešati sa voćem i sirom. Umućenu slatku pavlaku lagano umešati u smesu sa voćem. Ohlađenu koru prefilovati i ostaviti da se dobro ohladi i da se fil stegne. Pre služenja posuti kokosom i ukrasiti svežim voćem.

Recept je iz časopica "Caffe Montenegro"



Нема коментара:

Постави коментар