29. мај 2016.

Torta sa urmama (bez glutena)



Recept za tortu sam pronašla OVDE.  Dugo se nisam usuđivala da pravim ovakve torte od bezglutenskog brašna, jer nisam bila sigurna kako će ispasti -  da li će kora biti tvrda, da li ću moći da je presečem, da li će biti ukusna... Torta mi je privukla pažnju baš zbog urmi, jer nikada nisam pravila kolače sa urmama. Ako želite pravu, raskošnu, starinsku, bezglutensku tortu - ova torta je odlična preporuka...







Torta sa urmama (bez glutena)

Sastojci:
10 belanaca
200 grama šećera
250 grama iseckanih urmi
200 grama isekcanih oraha
4 kašike brašna (ili 2 kašike brašna, 2 kašike gustina)

Fil:

10 žumanaca
10 kašika prah šećera
100 grama čokolade
250 grama putera

Umutite belanca, dodajte šećer i umutite čvrst šam. Lagano žicom umešajte brašno, sitno iseckane urme i orahe. Sipajte smesu u kalup obložen papirom za pečenje. Torta se peče tj. suši na temperaturi od 150C. Proces sušenja kore kod mene je trajao 80 minuta. Ohlađene kore presecite na pola, tako da dobijete četiri kore. Možda će se malo sredina raspadati kod gornjeg dela kore prilikom sečenja (ili ja nemam adekvatan nož), ali to se neće primetiti kada se spoje kore sa filom.


Fil kuvate tako što žicom umutite žumanca sa prah šećerom i kuvate na pari dok se žumanca ne zgusnu. Dodajte izlomljenu čokoladu za kuvanje i mešajte dok se skroz ne rastopi. Dobro sjediniti sa žumancima i ohladiti. Posebno umutite puter. Dodavati kašiku po kašiku fila u umućen puter sve dok se fil ne potroši i masa lepo ne sjedini. Filovati: kora, fil, kora, fil.... Iako je u receptu naglašeno da bi trebalo ostaviti malo fila za premazivanje cele torte, ja ga nisam imala dovoljno. Nisam baš najbolje rasporedila fil po korama, tako da sam celu tortu tanko premazala ostatkom fila i prelila glazurom od čokolade (100grama čokolade, 30 grama putera i 2 kašike vode rastopiti na pari i premazati tortu). Sledeći put ću obratiti pažnju na fil, mada torta i u ovoj varijanti nije loše ispala. Tortu sam ukrasila izrendanom čokoladom i iseckanim orasima.


Šta sam izmenila u odnosu na originalni recept? Stavila sam dve kašike bezglutenskog brašna i dve kašike gustina. Pekla sam dve kore po 5 belanaca (mutila sam dva puta smesu za koru, jer nisam bila sigurna da li će šam popustiti i da ću umesto testa dobiti vodicu od belanaca) i sve sastojke sam podelila po pola. Koristila sam okrugli kalup, prečnika 26cm. Zbog nedovoljno fila, tortu sam premazala istopljenom čokoladom. Sve ostalo je isto.

Torta je odlična. Svečana. Nekada su se ovakve torte pravile da bi se proslavili posebni događaji. Kada se lepo ohladi (sutradan) lako se seče i parčići se ne raspadaju, pa je možete bez problema spakovati i obradovati drage ljude.




5 коментара:

  1. Odlican recept! Zao mi je samo sto mali ne sme jaja, ali ja bih ovo smazala!

    ОдговориИзбриши
  2. Hvala! Možda bi umesto jaja mogle da se stave izrendane jabuke i malo džema, kao i da se poveća količina brašna, da se doda prašak za pecivo pa da se ispeče u plehu od rerne i podeli na dva dela. A u fil može da se doda puding od vanile i još 50grama čokolade. Prava zimska torta :-)

    ОдговориИзбриши
  3. Svi sastojci za ovu tortu su odlični osim čokolade. Ćerka i ja imamo celijakiju, njoj smetaju i tragovi glutena. Nigde nisam pronašla čokoladu bez tragova glutena. Čak i Milka čokolada sadrži tragove glutena. Jedino što je bez glutena su čokolada Toblerone i cipiripi na kojima piše da ne sadrže gluten.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Ljiljana, možete probati čokolade Torras koje su bez glutena (deklarisane) kao i Frankonia i Happy Benjamino. Više informacija možete videti na: https://www.hiper.rs/torras http://www.cokolade.rs/proizvodi/frankonia/
      https://www.facebook.com/organskecokolade/?hc_ref=ARRgir4tkhLu8RvTDFSYWb83Cd_cG_gM4OsUNqc6MTislvliHZWZpFHb46vVLcn8Rhc&fref=nf
      Nadam se da će vašoj devojčici odgovarati ove čokolade i da ćete zajedno uživati u slatkim delicijama.

      Избриши