Nakon kampovanja u Trpnju smokve su se u naš život vratile na velika vrata. Sestra i ja smo bukvalno živele na smokvama. Ljubičaste, sočne, hranljive, na dohvat ruke, predstavljale su nam savršenstvo prirode. Kada god prođem magistralom pored skretanja za Trpanj, prva asocijacija su mi smokve, a tek onda mladalačka ludovanja.
Ove godine sam uspela tek nekoliko "crnih smokava" da uberem i ponesem put Beograda. Ipak, dovoljno da od istih napravim omiljene bruskete sa smokvama. Probala sam ih na Hvaru pre nekoliko godina, čak sam dobila i recept, samo sam ga malo prilagodila ukusima mojih ukućana.
Hvar, pogled sa tvrđave
Bruskete se mogu napraviti i od belih (žutih) smokava, mada je ukus malo drugačiji sa crnim. Izraz crne i bele smokve koristi moja svekrva pa sam tako i ja usvojila istu terminologiju.
Bezglutenske bruskete sa smokvama i gorgonzolom
Sastojci:
8 kriški bezglutenskog hleba
8 zrelih smokava
8 listova pršute ili buđole
100g izmrvljene gorgonzole ili nekog drugog plavog sira
8 kašika balzamiko sirćeta
2 kašičice smeđeg šećera
maslinovo ulje
so po potrebi
Priprema:
Hleb preliti maslinovim uljem i malo zapeći u rerni.
U posudicu sipati sirće i šećer pa izmešati. Smokve iseći na četvrtine i marinirati ih u sosu od balzamika 2-3 minuta.
Izvaditi hleb iz rerne pa na vruć staviti glazirane četvrtine smokve, između njih ušuškati list pršuta i posuti krupno mrvljenom gorgonzolom. Po želji dodati još malo ulja ili sosa od balzamika. Služiti uz suvo belo vino.
Нема коментара:
Постави коментар