Od početka nove školske godine deli nas samo vikend. Deca uglavnom jedva čekaju da se vide sa društvom, dok se školskim obavezama izgleda raduju jedino prvačići. Mame su te koje se bave pripremom užine i verujem da su na granici strpljenja po pitanju smišljanja i spremanja bezglutenskih obroka. Meni je najveći problem bio ne toliko šta da pripremim, koliko to da li će moj sin hteti da jede u školi i da li će ga deca ismevati zbog toga što nosi hranu od kuće. U višim razredima osnovne škole uglavnom se jede u obližnjoj pekari ili kiosku. Znao je da izgura dan u školi na čipsu i soku od jabuke. Na svu sreću, prevazišao je tu tinejdž fazu, ali trebalo je dosta strpljenja i ohrabrivanja. I mali i veliki bezglutenci su u problemu. Roditelji takođe. Budite strpljivi, smireni i uporni i vaše dete će steći preko potrebno samopouzdanje toliko neophodno da kroz život krene mirno i spokojno. Tako će shvatiti da ga vrsta hleba koju jede ili dijagnoza koju ima ne razlikuje od druge dece.
Evo nekoliko ideja za užinu za vaše školarce:
Ispucali keksići - http://bezglutenskecarolije.blogspot.com/2017/05/ispucali-keksici-i-u-varijanti-bez-jaja.html
Bezglutenske madlene - http://bezglutenskecarolije.blogspot.com/2017/10/bezglutenske-madlene.html
Kolač sa suvim voćem - http://bezglutenskecarolije.blogspot.com/2017/12/bezglutenski-kolac-sa-suvim-vocem.html
Posni keksići sa lešnikom - http://bezglutenskecarolije.blogspot.com/2018/04/bezglutenski-posni-keksici-sa-lesnikom.html
Slano pecivo - http://bezglutenskecarolije.blogspot.com/2016/06/bezglutensko-slano-pecivo.html
Kolač sa višnjama - http://bezglutenskecarolije.blogspot.com/2016/05/bezglutenski-kolac-sa-visnjama-ili.html
Krekeri sa semenkama - http://bezglutenskecarolije.blogspot.com/2017/11/knekkebrd-ili-krekeri-sa-semenkama-bez.html
Kolač sa bananama - http://bezglutenskecarolije.blogspot.com/2017/10/bezglutenski-kolac-sa-bananama.html
Kuglof sa sirom i narandžom - http://bezglutenskecarolije.blogspot.com/2018/04/bezglutenski-kuglof-sa-sirom-i-narandzom.html
Zeljanica mafini (umesto zelja, stavite šunku i kečap) - http://bezglutenskecarolije.blogspot.com/2016/06/bezglutenski-zeljanica-mafini.html
Čajni keks je jedan od onih vanvremenskih keksića koji su pogodni za užinu, putovanje, grickanje uz topao čaj ili mleko.
Bezglutenski čajni keks
Sastojci:
460g bezglutenskog brašna (koristila sam tamnu mešavinu od prosa i heljde)
160g šećera (može i manje, zavisi od ukusa)
130ml mleka
60ml ulja
2 kašičice praška za pecivo
2 jaja
izrendana kora od jedne pomorandže ili ekstrakt pomorandže
prstohvat soli
Priprema:
Pomešati brašno sa praškom za pecivo i šećerom. Napraviti udubljenje, sipati mleko, ulje i jaja koja su malo umućena viljuškom. Na kraju dodati narendanu pomorandžinu koru ili ekstrakt. Zamesiti. Ako se testo lepi dodati 1-2 kašičice brašna. Formirati testo u kuglu, umotati u providnu foliju i staviti u frižider, dovoljno je 30-ak minuta.
Podlogu za mešenje posuti brašnom i rastanjiti testo. Ako nemate dovoljno prostora, možete kidati po malo testa i razvijati. Modlicama vaditi razne oblike, ređati na pleh prekriven papirom i peći na 170°C oko 15 minuta. Čuvati u dobro zatvorenoj kutiji za keks. Pomorandžina kora daje ovim keksićima divan ukus. Može se zameniti aromom vanile.
Količinu sastojaka možete prepoloviti, ako vam nije potrebna veća količina keksa.
Нема коментара:
Постави коментар