20. април 2018.

Bezglutenski kuglof sa sirom i narandžom




Bezglutenski način ishrane je pravi spas za obolele od celijakije. Uglavnom, pre uspostavljanja dijagnoze mnogi imaju ozbiljne zdravstvene probleme tako da blagodet novog režima vrlo brzo osete. Celijakija je hronično, doživotno oboljenje creva i jedini lek koji se može koristiti je upravo ishrana bez glutena. 

Međutim, postoji i asimptomatska ili prikrivena celijakija koja se često sasvim slučajno otkrije i za koju se ne zna kada će i na koji način ispoljiti sve nuspojave i eventualno neka prateća oboljenja. Kada se biopsijom potvrdi celijakija, osoba kojoj je otkrivena treba da pređe na bezglutenski režim ishrane. Iako nema nikakvih tegoba. Teško je prihvatiti da ste ceo život zdravi kao dren i da odjednom morate da menjate ishranu iz korena. Zbog simptoma koje nemate ili ne osećate. 

U ovakvim situacijama najpraktičnije je naći adekvatne zamene. Ako volite pivo, potražite ono bez glutena. Možda vam od pomoći bude i lista alkoholnih pića bez glutena kao i bezalkoholna pića koja možete pronaći i u našoj zemlji. Čips ili neke druge grickalice bez glutena možete kupiti u običnim marketima. Takođe i slatkiše. Ne morate da se lišavate omiljene hrane. Dovoljno je to što ćete praviti hleb koji neće biti istog ukusa kao glutenski, a koji vam do juče nikakve tegobe nije stvarao. Tako je i moj stariji sin prihvatio novi način ishrane. Isto kao i pre samo uz adekvatne zamene. 

Na portalu Alergija i ja postoji lista proizvoda bez glutena kao i saveti kako da umesite hleb. Ako nemate alergiju na određene namirnice, izbor hrane koju možete kao novopečeni bezglutenac konzumirati je zaista veliki. Meso, riba, jaja, mlečni proizvodi, voće, povrće, orašasti plodovi, deklarisana testenina... Možda će vam se učiniti da će veliki problem prestavljati izlasci, putovanja, svečanosti, poslovni događaji ali dosta informacija po ovim pitanjima možete pronaći na društvenim mrežama, portalima, blogovima i ostalim sredstvima savremene komunikacije. 

U Beogradu postoji bezglutenska pekara i bezglutenski restoran. Kod njih je hrana savršena i što je najvažnije - bezbedna. Slatkiše i slaniše u našoj zemlji možete poručiti kod tri divne dame koje će vam sve lepo spremiti, spakovati i dostaviti na željenu adresu. To su JulijaBilja i Maja. Eto, ne morate da brinete, uživaćete u ukusu bureka i dalje :-) 

Kuglof sa sirom i narandžom je malo izmenjena verzija kolača koji je moja baka često pravila deci za popodnevnu užinu. 




Bezglutenski kuglof sa sirom i narandžom

Sastojci:
190gr bezglutenskog brašna
60gr gustina
200gr šećera
3 jaja
100ml ulja
150ml mleka
200gr sira (rikota, sremski sir, neslani krem sir npr:ella)
1 narandža - sok i izrendana kora 
1 kašičica praška za pecivo
1 vanil šećer

Priprema:
Kalup za kuglof podmazati maslacem ili margarinom i posuti pirinčanim grizom ili kukuruznim brašnom da bi se kolač kasnije lakše izvadio.
Umutiti belanca pa dodati šećer i vanil šećer, žumanca i postepeno dodavati ulje, mleko, sok od pomorandže, sir, brašno pomešano sa gustinom i praškom za pecivo. Na kraju umešati koru od pomorandže i špatulom pomešati. Sipati u kalup za kuglof i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 -200°C oko 40-45min. Dužina pečenja zavisi od jačine vaše rerne.  Možete prekriti kalup folijom jer je smesa dosta osetljiva pa da vam ne izgori. Kada se kolač potpuno ohladi izvaditi iz kalupa i iseći na kriške.




Нема коментара:

Постави коментар