7. април 2018.

Bezglutenska kremasta čoko torta




Svim vernicima pravoslavne veroispovesti želim srećan Vaskrs!                                                                  Hristos voskrese!



Bezglutenska kremasta čoko torta

Sastojci:
5 jaja
3 kašike vruće vode
100 grama šećera
1 vanil šećer
110 grama bezglutenskog brašna
35 grama gustina
2 kašičice kakaa
1 puna kašičica praška za pecivo

Fil:
100 grama mlečne čokolade
60 grama crne čokolade (za kuvanje)
1/2 litra slatke pavlake
400-500 grama malina ili jagoda

Priprema:
Umutiti penasto belanca sa 3 kašike vruće vode. Dodati šećer i žumanca, još malo mutiti mikserom pa lagano umešati brašno, gustin, prašak za pecivo i kakao. U plehu obloženim papirom za pečenje peći oko 30 minuta na 180°C (dužinu pečenja prilagodite vašoj rerni). Ohlađenu koru preseći na dva dela i natopiti mlekom po izboru (ako ste alergični) ili voćnim sokom. Pekla sam u kalupu sa pomičnim ivicama prečnika 26cm. Kora se može ispeći i u plehu od rerne pa preseći po sredini na dva dela, ako više volite četvrtasti oblik torte.

Otopiti čokoladu na pari. Posebno umutiti slatku pavlaku i postepeno u tankom mlazu dodavati prohlađenu otopljenu čokoladu. Mutiti mikserom (srednjom brzinom) dok se sve lepo ne poveže. 

Filovati tortu tako što donju koru namažete tankim slojem fila, poređate jagode ili maline, preko njih dodate polovinu fila, pokolopite drugom korom koju takođe tanko premažete filom i poređate voće pa na kraju prefilujete ostatkom krema. Koru možete preseći i dva puta da dobijete 3 korice.

Ako želite više krema tada napravite fil od 750ml slatke pavlake i 200 grama čokolade.

Ovo je recept moje mame koja je smatrala da su za decu najbolji kremasti kolači sa što manje margarina ili ulja, pa je tako ova torta dugo bila jedna od obaveznih za dečje rođendane.




Нема коментара:

Постави коментар