15. април 2018.

Bezglutenski posni keksići sa lešnikom




Nova godina je u našu kuću donela još jednog bezglutenca. Sasvim slučajno i neplanirano. Često se šalimo na tu temu jer stanje smo prihvatili takvo kakvo je, šta da se radi. Stariji brat sada pravi društvo mlađem u otkrivanju bezglutenskog sveta. Ja sam dobila dupli posao: spremanje bezglutenske hrane za dva momka ozbiljne visine i još ozbiljnijeg apetita. Počela sam da dupliram sastojke u nekim receptima. Uglavnom se to odnosi na keksiće, mafine, peciva... Tako se sve raspodeli i za užinu u školi i da se gricne posle treninga kao i nakon kasnih izlazaka. 

Pored keksića sa lešnikom zgodni su za spremanje i keksići sa šargarepom i suvim grožđem kao i ispucali keksići Možete ih spakovati za užinu, putovanje ili za grickanje sa društvom negde u prirodi.



Bezglutenski posni keksići sa lešnikom

Sastojci:
100 grama lešnika (krupno samlevenog ili iseckanog)
110 grama bezglutenskog brašna
80 grama šećera
2 kašičice kakaa
60 grama margarina 
50 ml vode
po želji: cimet, đumbir, kora od pomorandže

Priprema:
Omekšali margarin pomešati sa šećerom i kakaom.  Dodati lešnik, brašno i vodu i zamesiti testo. Po želji možete dodati cimet, đumbir, koru od pomorandže, karanfilić, vanilu... Ostaviti u frižideru 45 minuta da se smesa stegne. Praviti kuglice, malo ih pritisnuti kašikom ili dlanom i ređati na pleh obložen papirom za pečenje. U zagrejanoj rerni na 170°C peći oko 10-12 min. Izvaditi iz pleha kada se potpuno ohlade. 
Ako ne želite posnu varijantu možete koristiti maslac, a umesto lešnika može i badem. Količinu šećera prilagodite vašem ukusu. 




Нема коментара:

Постави коментар