10. април 2019.

Gluten free čorba od batata (slatki krompir) #EatSmartChallenge




Batat nikada nisam poželela da probam. Šta je bio razlog, ne znam?! Doduše, nisam ni hobotnicu, ali to je bilo samo zbog njenog izgleda, a ne zbog toga što sam je smatrala neukusnom. Asocijacija na slatki krompir uvek mi je knjiga "Prohujalo sa vihorom" i scena gde nesrećna Skarlet, čekajući da joj se voljeni Ret vrati, sakuplja slatki krompir zajedno sa sluškinjama sa njive, da bi se prehranile i izdržale ratno vreme. 

Ne znam ni kada bih se odlučila da probam isti da nije u toku treći dan Eat Smart Challenge , a današnja tema je There's more to explore - Try something new. Potrebno je da napravimo jelo od namirnice koju do sada nismo probali. Tako je batat konačno stigao na našu trpezu, na kojoj će od sada biti rado viđen.


Gluten free čorba od batata (slatkog krompira)

Sastojci:
2 manja batata  (slatkog krompira)
1 koren paškanata
2 krompira
1 šargarepa
1 mladi luk ili manji praziluk
1 kašika putera ili maslinovog ulja
1 čen belog luka
500ml bujona od povrća ili mlake vode
50ml slatke pavlake tj.pavlake za kuvanje (po želji)
so, biber

Priprema:
Oljušteno povrće iseći na manje komade. Na puteru ili ulju kratko propržiti luk, pa dodati isečeno povrće i propržiti. Sipati bujon da povrće ogrezne i dinstati na tihoj vatri dok ne omekša (oko pola sata). Po potrebi dodavati bujon ili vodu. Rešetkastom kašikom izvaditi komade povrća, staviti u blender i napraviti finu kremu. Možete i štapnim mikserom samo izmiksati povrće. Moji ukućani ne vole komadiće povrća u krem čorbi, pa ja sve izblendiram i vratim u šerpu. Ako je potrebno, razrediti čorbu do željene gustine. Kada provri, skinuti sa vatre, žicom umešati slatku pavlaku i vratiti na vatru samo da malo prostruji. Možete zakuvati čorbu i sa kašičicom brašna koje je razmućeno u malo mleka ili vode. U tom slučaju, kada čorba provri sipati razmućeno brašno i vrlo kratko prokuvati.

Kada servirate čorbu sipajte u nju kašičicu maslinovog ulja, pospite sa malo narendanog parmezana ili iseckanog peršuna.


Нема коментара:

Постави коментар