2. јун 2019.

Bezglutenski kolač sa jagodama i heljdinim brašnom




Nedavno sam napravila prolećno spremanje u nadi da će konačno doći sunčani dani i u toj premetačini pronašla sam kutiju sa auto-kartama. Iz vremena kada elektronska navigacija nije postojala, karte su bile jedino sredstvo za orjentaciju. Imamo i porodičnu anegdotu u vezi sa bezuspešnim traženjem pravog puta i pravca u uskim uličicama Pireja jedne kišne, prolećne večeri kada smo klincima na pitanje "da li smo se izgubili" rekli" "ne, samo tražimo odgovarajući put." Sada ne mogu da zamislim putovanje bez navigacije. Lekari kažu da nije dobro za mozak, jer ne pamtimo detalje i tako ga aktiviramo da bolje radi ali bar ne gubimo živce dok tumaramo po nepoznatom gradu, a to je ipak neprocenjivo. Ako u neki grad dolazim prvi put, uvek koristim plan grada u papirnom obliku. Nekako mi je preglednije za orjentaciju, mada uvek imam update najnovije mape.  


                                      Golubački grad

                            Rudnik                                                             

Volim da putujem. Ništa mi nije teško kada znam da me čekju novi doživljaji. Nadam se da ova kiša neće večno padati i da ćemo ubrzo gumene čizme zameniti sandalama. Do prvih sunčanih dana možete napraviti planove, a onda krenuti u obilazak zanimljivih predela u Srbiji jer lepo vreme može da potraje čak do novembra. Za one koji ne vole sami da organizuju odlazak u prirodu, planinarski izleti su najbolje rešenje. Svi klubovi imaju u ponudi razne akcije od laganog pešačenja do ozbiljnih visokogorskih akcija. Još uvek pamtim trodnevni boravak na Moračkim planinama i kanjonu Mrtvice i nadam se da ću uspeti nešto slično da isplaniram i ovog leta. Kakvi su vaši planovi za predstojeće leto?


                           Manastir Ćelije


                                Manastir Šišatovac


                       Rtanj

Otvorite kartu Srbije i krenite od okoline grada u kome živite. Iznenadićete se koliko ima interesantnih mesta. Možda pronađete na nekom proplanku šumske jagode koje neće završiti u kolaču ali ćete sigurno uživati u njihovom opojnom ukusu i mirisu. 


                    Jezero Vrutci


                        Divčibare

                     Tometino polje      


Bezglutenski kolač sa heljdinim brašnom i jagodama

Sastojci:
130g heljdinog brašna
220g bezglutenskog brašna
250ml voćnog jogurta od jagode
150g šećera
2 jaja
150g putera
2 kašike ulja
1 kašičica praška za pecivo
prstohvat soli
1/2kg jagoda

Priprema:
Jagode iseći na šnite i posuti sa 1-2 kašičice heljdinog brašna i ostaviti sa strane. Otopljen maslac ohladiti pa ga izmešati sa šećerom i jajima, dodati voćni jogurt i ulje. Umešati obe vrste brašna i prašak za pecivo i sjediniti u glatku smesu. Jagode sa heljdinim brašnom malo rukom rastresti pa ih dodati u testo i lagano sjediniti. Sipati u podmazan pleh ili u pleh obložen papirom za pečenje. Peći u zagrejanoj rerni oko 35 minuta na 170°C. Ohlađeno posuti šećerom u prahu. Možete staviti i manju količinu jagoda, mada mislim da upravo ispečene i rastopljene jagode ovom kolaču daju sočnost.


                     Drina

2 коментара:

  1. Divne priče i recepti! Bravo!
    P.s. moja mama je iz Tometinog polja, hvala za sliku.
    Puno uspeha,
    Mirjana

    ОдговориИзбриши
  2. Hvala Mirjana na lepim rečima! Tometino polje je predeo kome se uvek rado vraćam. Skriveno mesto nadomak grada. Pozdrav za mamu!

    ОдговориИзбриши