3. мај 2017.

Ispucali keksići (i u varijanti bez jaja)



Nedavno me je jedna poznanica upitala zašto više ne pišem blog? Onako zbunjena, rekla sam da pišem samo sam trenutno malo više zauzeta drugim stvarima. Kada sam došla kući, pogledala sam datume i shvatila da sam od početka godine napisala 2-3 posta. Nije stvar u broju napisanih tekstova i isprobanih recepata, već u činjenici da je kraj aprila i da su četiri meseca prošla, čini mi se u treptaju oka i da će u drugom treptaju proći godina, a da to ni ne osetim. Zdravstvena situacija mi nije baš išla u korist jer ukočenja, upala išijaldikusa i slične nedaće dugo traju ali ako ništa drugo, nateraju na promene bez obzira želeli mi te promene ili ne. Samo se prisetim koliko sam bila bespomoćna i više ne razmišljam da li su vežbe koje su predložene i na koje sam krenula baš ono što silno želim i volim, već ćutim i vežbam u nadi da mi se sve navedeno neće ponoviti. Početak godine doneo je i neka nova, lepa dešavanja u mojoj porodici oko kojih smo svi bili angažovani pa kako vreme odmiče i ti se poslovi uspešno privode kraju, na zadovoljstvo svih nas. 

Recept za ispucane keksiće pronašla sam kod kod Violete na blogu i nakon prvog ispečenog pleha usledila je zapovest: "Stalno da ih praviš!". Odlični su za školsku užinu, ekskurziju, grickanje uz utakmicu ili izmrvljeni i zaliveni mlekom. Napravila sam ih, kako bi moja baka rekla i u posnoj i u mrsnoj varijanti, tako da su pogodni i za sve koji su alergični na jaja. 




Ispucali keksići

Sastojci:
175 grama bezglutenskog brašna
50 grama maslaca
100 grama čokolade za kuvanje
1 jaje
50 grama šećera
1 kašika kakaa
vanil šećer
prašak za pecivo

2-3 kašike kristal i prah šećera

Priprema:
Umutiti jaje sa šećerom i vanil šećerom pa dodati otopljen maslac i čokoladu. Zatim dodati brašno, prašak za pecivo i kakao koji ste prethodno prosejali, da ne bi bilo grudvica. Zamesiti i ostaviti u frižideru najmanje sat vremena da se testo stegne. Praviti kuglice i oblikovati po želji pa svaku uvaljati prvo u kristal šećer, a zatim i u prah šećer. Poređati na pleh obložen papirom za pečenje i peći oko 10 minuta na 180°C. Ohlađene izvaditi iz pleha, nikako ranije jer će se raspasti. 
Količinu šećera prilagodite po ukusu (u originalnom receptu ide 80 grama, ja sam malo smanjila). Na svaki keks možete utisnuti komadić crne ili bele čokolade pre pečenja ili dodati nekoliko komadića u testo pre nego što napravite kuglicu, pa oblikovati po želji.

Posni ispucali keksići (bez jaja)

Sastojci:
200 grama bezglutenskog brašna
50 grama maslaca
100 grama čokolade za kuvanje
50 grama šećera
1 kašika kakaa
1 veća zrela banana
vanil šećer
prašak za pecivo

2-3 kašike kristal i prah šećera

Priprema:
Umesto jajeta u testo dodati ispasiranu bananu. Sve ostalo ostaje isto kao u prethodnom receptu. Keksići su malo mekaniji i malo više ispucani pa ih treba sasvim hladne pažljivo izvaditi iz pleha. 

Nekoliko puta sam ih pravila bez jaja i ako je banana dosta zrela potrebno je dodati još jednu kašiku brašna. Nema neke razlike u ukusu, samo kada se potope u mleko onda se malo oseti banana.


Ispucali keksići sa bananom, bez jaja



2 коментара:

  1. To je taj čoko - braun cookie koji obažavam i stalno pravim! Ja ubodem komadiće čokolade, malo ih više istanjim i izgeldaju kao oni iz Meka, samo su naravno bez glutena!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Daaa!Ja sam često pravila sa Nestle belom čokoladom, sad više ne mogu da je pronađem.

      Избриши